Zvaničnici RS-a odbacili odluku Ustavnog suda BiH

Političari iz RS-a traže prestanak rada stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH (Al Jazeera)

U Banjoj Luci je završen sastanak predstavnika stranaka bh. entiteta Republika Srpska na poziv predsjednika Milorada Dodika.

Povod za sastanak je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali politički dužnosnici ovog entiteta odluka Ustavnog suda se odbacuje, traži se prestanak rada stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, te da se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvoji promjena Zakona o Ustavnom sudu u roku od 120 dana.

Ako se to ne provede u navedenom roku, najavljeno je raspisivanje referenduma o tome podržava li narod RS-a rad Ustavnog Suda BiH i podržava li 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Ranije ovog mjeseca, Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog ntiteta da izmijeni sporne odredbe.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Rok za usklađivanje

Narodna skupštine Republike Srpske dobila je rok od pola godine, koji počinje teći od dostave odluke, da sporni član Zakona o praznicima Republike Srpske usaglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Praznik Svetog Stefana, koji se obilježava 9. januara, Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike i krsnu slavu.

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, poručio je nakon objave odluke da datum kojeg se obilježava Dan Republike Srpske “ne može ukinuti nijedan sud u BiH, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca ili bilo koga u Sarajevu”.

“Nemoguće je ukinuti Dan Republike Srpske jer postoji samo jedan dan kada je formirana Srpska, a to je 9. januar”, smatra Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno donijela deklaraciju u kojoj se navodi da “Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim”.

Izvor: Al Jazeera