Zvaničnici SAD-a: Otvaranje ambasade u Jerusalemu u maju

Izraelska vlast naredila je i 2015. rušenje jedne džamije, ali nije to implementirala (Reuters)

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa rekli su da će Ambasada SAD-a u Jerusalemu biti otvorena u maju 2018, na 70. godišnjicu proglašenja izraelske države. Govoreći pod uvjetom anonimnosti, zvaničnici Trumpove administracije rekli su za agenciju Associated Press da će Kongres biti obaviješten o tom potezu.

Na upit Al Jazeere iz State Departmenta je saopćeno da ne postoje zvanični razgovori između te institucije i bilo koje privatne osobe o pitanju otvaranja ambasade.

Ceremonija otvaranja navodno će biti priređena sredinom maja.

Ako bude potvrđena, ta najava značit će da će ambasada biti premještena brže nego što je očekivano. Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je krajem januara da će ambasada biti otvorena 2019. godine.

Američka odluka o premještanju ambasade iz Tel Aviva izazvala je val protesta u Palestini i mimohode solidarnosti širom svijeta.

Za Palestince 15. maj predstavlja Dan Nakbe, kad se obilježava protjerivanje Palestinaca, čime je utrt put stvaranju države Izrael. Taj dan poznat je kao “katastrofa”.

Nema zvanične potvrde

Između 1947. i 1949. godine najmanje 750.000 Palestinaca istjerano je iz svojih domova u Palestini.

Izraelski ministar obavještajnih poslova Israel Katz čestitao je Trumpu na objavi da će ambasada biti premještena na 70. godišnjicu proglašenja države Izrael.

“Nema boljeg poklona od tog! Najpravedniji i najkorektniji potez. Hvala, prijatelju!”, naveo je Katz na Twitteru.

Stvaranje države Izrael proglašeno je 14. maja 1948. godine.

Iz Bijele kuće još nema zvanične potvrde o premještanju ambasade, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije