Zvaničnik Hamasa: Mogući pregovori s Izraelom

Palestinski pokret otpora Hamas mogao bi početi direktne pregovore s Izraelom ukoliko Izrael odbije ublažiti višegodišnju blokadu Pojasa Gaze, u skladu s odredbama nedavno postignutog sporazuma o primirju, izjavio je viši zvaničnik Hamasa, javlja agencija Anadolija.

Moussa Abu Marzouq, član Hamasovog političkog odjela u Kairu, izjavio je za satelitski kanal Al-Quds u srijedu da ovaj pokret “ne bi stavljao veto na političke pregovore s Izraelom ukoliko se to pokaže neophodnim”.

To je praktično prvi put da je ovaj pokret, kojeg je Izrael označio kao “terorističku organizaciju”, izrazio spremnost da pregovara s Izraelom.

“Hamas možda neće imati drugu opciju ukoliko se prirodno pravo naroda Gaze pojavi kao preveliki teret odgovornosti za palestinsku Vladu nacionalnog jedinstva”, kazao je Abu Marzouq.

Sporazum o primirju od 26. augusta između Izraela i palestinskih grupa predviđa transfer vlasti u Gazi sa Hamasa na palestinsku Vladu nacionalnog jedinstva.

Zauzvrat, očekuje se da će Izrael otvoriti sve granične prelaze prema Pojasu Gaze.

HRW: Izrael vjerovatno počinio ratne zločine

Izrael je vjerovatno počinio ratne zločine u Gazi, saopćila je organizacija Human Rights Watch, nakon što je izraelska vojska najavila pet krivičnih istraga o incidentima u koje su bile uključeni izraelski vojnici.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku saopćila je da je u tri slučaja koja su ispitana Izrael odgovoran za ”brojne civilne žrtve, što predstavlja kršenje zakona ratovanja”.

Radi se o granatiranju dvije škole Ujedinjenih naroda na sjeveru Gaze 24. i 30. jula te napadu navođenim raketama na treću školu UN-a u južnom gradu Rafahu 3. augusta.

Specijal: Napadi na Gazu

U tom napadu ubijeno je 45 ljudi, među kojima 17 djece, navodi HRW.

Stanovnici Gaze skrivali su se u školama od neprestanog granatiranja.

Namjerni i nasumični napadi

”U dva od tri napada koje je istraživao HRW naizgled nisu gađani vojni ciljevi, ili su ti napadi bili nezakoniti i nasumični”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je treći napad bio ”nezakonito neproporcionalan, ako ne i nasumičan”.

”Namjerno ili nemarno izvršeni nezakoniti napadi su ratni zločini”, navodi HRW.

”Izrael odavno ne provodi kredibilne istrage o navodnim ratnim zločinima.”

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudili su Izrael zbog brojnih napada.

Službeni Washington je osudio napad 24. augusta, ali nije izričito okrivio samo Izrael.

Palestinci su zaprijetili Izraelu da će iznijeti navode o ratnim zločinima pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Hamas je potpisao prijedlog da se Palestinci pridruže ovom tijelu.

Izraelska vojska ranije je saopćila da je pokrenula krivične istrage istrage u dva visokoprofilna slučaja ubistava palestinskih civila u napadima na Gazu.

To su prvi slučajevi o kojima se pokrenula krivična istraga.

Nekoliko drugih slučajeva je zatvoreno, a za tri se još čeka odluka.

Poginulo više od 2.100 Palestinaca

Istraživanjem ubistava palestinske djece na plaži i granatiranja UN-ove škole čini se da Izrael pokušava zaustaviti međunarodnu istragu.

Više od 2.100 Palestinaca, od čega su tri četvrtine civili, poginulo je za vrijeme konflikta, tvrde izvori iz UN-a i Palestine.

Na izraelskoj strani je stradalo 66 vojnika i šest civila.

Izrael kaže da je uložio značajne napore da izbjegne civilne žrtive, ali je međunarodna zajednica osudila mnogobrojna ubistva civila.

Nekoliko incidenata, uključujući i dva koja su pod istragom, skrenuli su posebnu pažnju.

Međutim, međunarodni posmatrači sumnjaju da će istraga dovesti do pravde.

Noura Erakat, asistentica na George Mason univerzitetu i stručnjakinja za ljudska prava, rekla je Al Jazeeri da vlastitom istragom “Izrael želi umanjiti međunarodni nadzor” nedavnog napada na Gazu.

Bez saradnje

“Možda pokušava odvratiti potencijalnu istragu Međunarodnog krivičnog suda tako što će uspostaviti komplementarnost. Međutim, ništa ne sugerira da će ova istraga biti provedena po međunarodnim standardima i ne bi trebala biti prihvaćena po nominalnoj vrijednosti”, kaže Erakat.

Vijeće za ljudska prava UN-a postavilo je istražnu komisiju koja ispituje sukob.

Nakon slične operacije iz 2009. godine, misija UN-a za utvrđivanje činjenica, na čelu s južnoafričkim braniocem Richardom Goldstoneom, pronašla je mnogo dokaza da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine.

Iako je Goldstone kasnije povukao svoje zaključke, izvještaj nikada nije promijenjen.

Izrael u toj istrazi nije sarađivao, rekavši da su zaključci unaprijed poznati, te je nejasno da li će ovog puta sarađivati s UN-om.

Međutim, sprema se za borbu pojačavanjem pravne službe i spremanjem detaljne PR kampanje sa satelitskim snimcima i videoisječcima, čime se nada da će ubijediti svijet u opravdanost rata protiv Hamasa.

Istražuju dva incidenta

Kao dio tog napora, viši izraelski vojni zvaničnik je detaljno objasnio dva glavna incidenta koja se istražuju.

Prvi se desio 16. jula, kada je napadnuta plaža pored obalne ceste zapadno od Gaze, u kojoj su ubijena četiri dječaka od devet do 11 godina starosti.

Drugi slučaj je napad na UN-ovu školu u sjevernoj Gazi 24. jula, u kojem je poginulo 14 civila koji su u tom mjestu tražili sklonište.

Izraelska vojska je već pokrenula tri krivične istrage o mogućem nedoličnom ponašanju vojnika, rekao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Oni se dovode u vezu s Palestinkom koja je ubijena nakon što je svoje putovanje koordinirala s vojskom; Palestincem koji je napadnut; te Palestincem koji je opljačkan u svom domu, kaže zvaničnik.

Izvor: Al Jazeera i agencije