Zvaničnik: Ističe vrijeme za djelovanje protiv Pjongjanga

Sjeverna Koreja će vjerovatno u 2018. godini izvesti još više testova, smatra Dan Coats (EPA)

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats izjavio je u utorak da SAD-u ističe vrijeme za djelovanje kada je u pitanju prijetnja koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program.

“Vrijeme odluke je sve bliže kada je u pitanju naš odgovor na tu prijetnju. Naš je cilj miroljubivo rješenje. Koristimo maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju na različite načine”, kazao je Coats na saslušanju pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja.

Očekuje se još testova

On je na godišnjoj raspravi o prijetnjama u svijetu kazao da ove godine očekuje da će Sjeverna Koreja izvršiti još više testiranja balističkih projektila.

“Sjeverna Koreja će vjerovatno u 2018. godini izvesti još više testova, a njeno Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da vođa Kim Jong-un razmišlja i o atmosferskoj nuklearnoj probi iznad Tihog okeana”, kazao je Coats pred senatskim odborom.

Ocijenio je, s obzirom na izjave koje Pjongjang ponavlja, da je nuklearno oružje temelj opstanka Sjeverne Koreje, da ta zemlja “nema namjeru o tome pregovarati”.

Izvor: Agencije