Zvaničnik: Najveći broj ubijenih Palestinaca pripada Hamasu

Izraelska vojska ubila je najmanje 62 i ranila više od 3.000 Palestinaca na protestima u Pojasu Gaze (EPA)

Visoki dužnosnik Hamasa Salah al-Bardawil potvrdio je da velika većina Palestinaca ubijenih ovog tjedna u prosvjedima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada tom pokretu, prenosi AFP.

Prema riječima Bardaouila, ukupno 50 od 62 ubijenih Palestinaca pripadalo je tom pokretu.

Takvu su informaciju prenijeli i izraelski mediji, pozivajući se na jednu palestinsku televiziju.

I izraelska vojska i Vlada, suočeni s kritikama za prekomjernu uporabu sile, tvrde da je prosvjede organizirao Hamas.

Tisuće Palestinaca su još 30. ožujka u Pojasu Gaze pokrenule prosvjede protiv izraelske blokade i za pravo Palestinaca da se vrate na zemlju s koje su protjerani nakon osnivanja države Izrael 1948. godine.

Nasilje je eskaliralo u ponedjeljak, u vrijeme otvaranja novog američkog velepostanstva u Jeruzalemu, kad je izraelska vojska ubila 62 i ranila najmanje 3.000 Palestinaca.

Najkrvaviji dan u posljednjih nekoliko godina

Nasilje u Gazi, koje se dogodilo u ponedjeljak, najkrvaviji je dan izraelsko-palestinskog sukoba od 2014. godine.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD-a, Europske unije i Izraela, da je iskoristio trenutak kako bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavio eksplozivne naprave duž granice.

Izraelska vojska tvrdi da samo brani granice od moguće infiltracije Palestinaca.

Papa Franjo je rekao da je “jako zabrinut eskalacijom nasilja u Svetoj zemlji”, ruski predsjednik Vlaimir Putin je pozvao na “odustajanje od nasilja”, dok je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov “bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih prosvjednika s teroristima”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je osudio šutnju međunarodne zajednice pred “izraelskom tiranijom”, dok arapski ministri vanjskih poslova trebaju u četvrtak u Kairu održati izvanredan sastanak o “izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda”.

Erdoganova diplomatska inicijativa

Erdogan smatra da su Ujedinjeni narodi “doživjeli kolaps” pred događajima u Gazi te poručuje da “Turska neće dozvoliti Izraelu da ukrade Jeruzalem od Palestinaca”, prenosi Reuters.

Potvrdio je da službena Ankara pritišće članice Vijeća sigurnosti UN-a da budu aktivnije te da turske vlasti rade na evakuaciji ranjenih iz Gaze.

O događanjima u Gazi Erdogan je telefonskim putem razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjednik Turske je u srijedu, povodom najnovijih dešavanja u Jeruzalemu i Gazi, obavio niz telefonskih razgovora s najvišim zvaničnicima svijeta.

Osim o izvanrednom sastanku Organizacije islamske suradnje, koji će biti održan u petak u Istanbulu i na kojem će središnja tema biti stradanje Palestinaca, Erdogan je svojim sugovornicima rekao kako je “krajnje sramotno” da su Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima cijelog svijeta.

Izvor: Agencije