Zvaničnik: Saudijci poslali ‘tim za čišćenje’ nakon Khashoggijevog ubistva

Khashoggi, kolumnista 'Washington Posta' i kritičar saudijske vlasti i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nestao je po ulasku u konzulat 2. oktobra (EPA)

Saudijska Arabija poslala je dva čovjeka, odnosno “tim za čišćenje” kako bi izbrisali dokaze o ubistvu novinara Jamala Khashoggija sedmicu nakon što je on nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, rekao je turski zvaničnik u ponedjeljak i to nazvao znakom kako su saudijski zvaničnici znali za zločin, prenosi agencija Reuters.

Potvrđujući izvještaj u provladinom listu Sabah, zvaničnik je rekao da su hemičar i toksikolog dobili zadatak da uklone dokaze prije nego što je turskim istražiteljima dozvoljen pristup saudijskom konzulatu i rezidenciji saudijskog konzula, prenose agencije.

Sabah je identificirao dva čovjeka kao Ahmeda Abdulaziza al-Jonabija i Khaleda Yahyu al-Zahranija i napisao da su oni bili dio 11-članog tima koji je Rijad poslao da izvrši inspekcije zajedno s turskim zvaničnicima.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar saudijske vlasti i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nestao je po ulasku u konzulat 2. oktobra.

Saudijski zvaničnici prvo su navodili da je on napustio konzulat, potom da je ubijen u neplaniranoj “operaciji odmetnika” da bi kasnije glavni tužitelj Kraljevstva Saud al-Mojeb rekao da je Khashoggi žrtva ubistva s predumišljajem.

Turski i saudijski zvaničnici izveli su zajedničke inspekcije konzulata i rezidencije konzula u Istanbulu, no predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da neki saudijski zvaničnici pokušavaju prikriti zločin. Zvanična Ankara i dalje zahtijeva saradnju Rijada u pronalasku tijela, za koje istanbulski glavni tužilac navodi da je isječeno na dijelove.

Znanje zvaničnika

Neimenovani visokopozicionirani turski zvaničnik potvrdio je identitete muškaraca koje je objavio Sabah.

“Vjerujemo da su te dvije osobe došle u Tursku samo da bi prikrile dokaze o ubistvu Jamala Khashoggija prije nego što je turskoj policiji dozvoljen pretres lokacija”, istakao je on.

Dodao je da su dvojica Saudijaca izvela operacije čišćenja konzulata i rezidencije do 17. oktobra i tri dana kasnije napustila Tursku.

“Činjenica da je iz Saudijske Arabije poslan tim za čišćenje devet dana nakon ubistva nagovještava da su visoki saudijski zvaničnici znali za Khashoggijevo ubistvo”, dodao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Saudijska Arabija objavila je da je 18 osoba pritvoreno zbog Khashoggijevog ubistva, a šef komisije za ljudska prava te države u ponedjeljak je u Ženevi naveo da Rijad istražuje slučaj i da će sudski goniti počinioce.

Izvor: Agencije