Zvanično osnovana Svemirska agencija Turske

Turska se od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju (Reuters)

Odlukom koju je potpisao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, zvanično je osnovana Nacionalna svemirska agencije Turske, javlja Anadolija.

U Službenom listu Republike Turske u četvrtak je objavljena Odluka o osnivanju Bacionalne svemirske agencije, kojom su ustanovljeni principi i procedure koje se odnose na dužnosti i ovlasti agencije.

Prema dužnostima i ovlastima koje su navedene u ovoj odluci, agencija će, kao pravni subjekt, imati administrativnu i finansijsku autonomiju i zaseban budžet.

U skladu s politikama koje određuje predsjednik Turske, agencija će raditi na pripremi i provedbi Nacionalnog svemirskog programa.

Misija i obaveze agencije

Agencija, koja će biti vezana za Ministarstvo industrije i tehnologije Turske, radit će na pripremi strateških planova i raspodjele resursa u vezi s temeljnim principima i pristupima, ciljevima i prioritetima te kriterijima efikasnosti u oblasti svemirske i zrakoplovne nauke i tehnologije.

Misija i obaveze Svemirske agencije Turske bit će, između ostalog, razvoj konkurentne svemirske i zrakoplovne industrije, širenje upotrebe svemirskih i zrakoplovnih tehnologija, u skladu s nacionalnim interesima i prosperitetom društva, jačanje kapaciteta i sposobnosti, dobijanje postrojenja i tehnologija koje će omogućiti nezavisan pristup svemiru, rad na neophodnim projektima koji će doprinijeti da i drugi sektori nacionalne industrije imaju koristi od stručnog iskustva u oblasti svemirske i zrakoplovne tehnologije. 

Kada je riječ o upravljanju, u Odluci je navedeno kako će upravni odbor Svemirske agencije Turske činiti sedam članova.

Upravni odbor će biti najviši organ agencije, a predsjednik agencije će ujedno predsjedavati upravnim odborom.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank ranije je izjavio kako će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontrole kada je riječ o svemirskom sektoru.

Fokus na svemirsku tehnologiju

Naglasio je kako je primarni cilj usmjeriti taj sektor, koordinirati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima.

Turska se od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita.

U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru.

Turska je 2014. godine počela s projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, a satelit Turksat 6A će pružati uslugu komunikacije na širokom području od Evrope do Indije.

Model ovog satelita bit će spreman do kraja 2020. godine. 

Izvor: Agencije