Zvezdin stadion ponio ime Rajka Mitića

Osim fudbala, Rajko Mitić se još u igračkim danima bavio i novinarstvom (FK Crvena Zvezda)

Fudbalski klub Crvena zvezda usvojio je na sjednici Skupštine kluba prijedlog navijača i klupskih veterana da stadion u beogradskoj ulici Ljutice Bogdana ponese ime legendarnog Zvezdinog igrača Rajka Mitića.

Osim promjene naziva stadiona, jednoglasno je usvojena odluka da za počasnog predsjednika bude izabran Dragan Džajić, dok će funkciju predsjednika Skupštine kluba obavljati Ratomir Dujković.

Rajka Mitića smatraju jednom od najvećih legendi “Crveno-belih”, prva je “Zvezdina zvezda” i  jedan je od osnivača kluba.

Karijeru je počeo u omladinskom timu BSK-a u predratnom Beogradu, a kapiten Zvezde bio je od njenog osnivanja, 4. marta 1945. godine.

Crveno-bijeli dres nosio je 14 sezona, odigrao je ukupno 572 utakmice i postigao 262 gola.

Sa Zvezdom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije – 1951, 1953, 1956, 1957. i 1959. godine, te četiri nacionalna Kupa – 1948, 1949, 1950. i 1958. godine.

Dva olimpijska srebra

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica i postigao 32 gola.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i četiri godine kasnije u Helsinkiju te oba puta osvojio srebrnu medalju.

Po okončanju karijere, od 1960. godina, pa u narednih šest sezona, Mitić se nalazio na čelu stručnog štaba Crvene zvezde, da bi nakon toga tri godine bio član komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za sastav reprezentacije, piše na stranicama Crvene zvezde.

Osim fudbala, bavio se i novinarstvom te je još za vrijeme aktivnog igranja pisao za beogradski Sport, a kasnije i u magazinu Tempo.

Umro je prije šest godina.

Osim Rajka Mitića, čast da budu “Zvezdine zvezde” pripala je i Dragoslavu Šekularcu, Draganu Džajiću, Vladimiru Petroviću, Draganu Stojkoviću te cijeloj generaciji iz 1991. godine, koja je osvojila titulu evropskog i svjetskog prvaka.

Izvor: Agencije