Zvizdić: BiH bi mogla izgubiti 100 miliona eura

Zvizdić je pozvao političare da lične interese stave u drugi plan (Al Jazeera)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je pozvao sve političke aktere u zemlji da aktivno rade na ispunjavanju obaveza neophodnih za proces evropskih integracija.

Istakao je da je posebno važno da Predsjedništvo BiH najkasnije u petak potvrdi izvještaj Vijeća ministara koji se odnosi na prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Samo tako će se, naglasio je Zvizdić, BiH naći na dnevnom redu sjednice Vijeća za opšte poslove, zakazane također za petak.

To je uslov da 18. jula Vijeće za vanjske poslove Evropske unije Komisiju ovlasti da pripremi mišljenje, odnosno upitnik koji bi BiH trebala dobiti već najesen.

“BiH se nalazi u veoma važnom trenutku i potrebno je pokazati maksimalnu ozbiljnost kada su u pitanju obaveze koje su lideri i sve političke partije preuzele potpisujući izjavu o opredijeljenosti za evropske integracije. Pozivajući se na tu izjavu, želim posebno podvući važnost trenutka u kojem se nalazimo, jer će narednih nekoliko sedmica biti jako važne za iskorak i nastavak daljeg puta BiH ka evropskim integracijama. Ovo je bio i zaključak mojih razgovora u Bratislavi sa Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke. Došli smo do jednostavnog i važnog zaključaka da će u narednim sedmicama biti održani sastanci Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove EU na kojima će se rješavati pitanje BiH, ali na bazi obaveza koje trebamo da realiziramo i o tome izvijestimo članove Vijeća“, kazao je Zvizdić.

Državni interesi ispred interesa političara

Zvizdić je naglasio da BiH mora iskoristiti šansu koja joj je pružena, a da političari državne interese moraju staviti ispred sopstvenih. U tom smislu, ponovio je i važnost SSP-a i ukazao na gubitke zbog nepostizanja dogovora o IPA fondovima.

“U ovome trenutku, u rasponu od četiri godine izgubit će se od 80 do 100 miliona eura fondova, koji bi bili direktno usmjereni poljoprivrednim proizvođačima u oba entiteta i Brčko distriktu. To su ustvari prave teme o kojima treba razgovarati“, navodi Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da se BIH nalazi u vrlo delikatnom trenutku.

“Ili ćemo ubrzano nastaviti put BiH ka Evropskoj uniji, ili će BiH ostati na marginama, jer EU ima svoje probleme”. 

Vijeće ministara je 14. juna ove godine usvojilo izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi prilagođavanja SSP-a. Potom je izvještaj proslijeđen Predsjedništvu BiH u proceduru daljeg odlučivanja i odobravanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije