Zvizdić i Zaev: BiH i Makedonija značajna podrška jedna drugoj

Zoran Zaev je i prije tri sedmice boravio u Sarajevu, ali neslužbeno (Anadolija)

Premijeri Makedonije Zoran Zaev i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenili su u nedjelju kako složena etnička struktura dviju država nije zapreka, nego prednost na putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama, ističući pri tom kako je “jednakost u različitostima” zapravo temelj na kojemu počiva Europska unija.

Iako ne postoje otvorena pitanja između Makedonije i Bosne i Hercegovine, čelnici dviju država izrazili su u Sarajevu spremnost da u predstojećem razdoblju zajednički rade na ekonomskim i infrastrukturnim projektima.

Nakon razgovora i potpisivanja sporazuma o međudržanoj suradnji Makedonije i Bosne i Hercegovine u poljoprivredi i kulturi, Zaev je novinarima kazao kako je to jedan od prvh koraka na tragu tršćanskog summita Berinskog procesa, održanog 12. srpnja, kada je data snažna potpora jačanju regionalne i bilateralne suradnje država zapadnog Balkana.

“Danas djelom šaljemo jaku poruku da Bosna i Hercegovina i Maedonija počinju tu suradnju i žele ići naprijed u tom pravcu”, rekao je Zaev, pojašnjavajući kako sporazum o suradnji u poljoprivredi znači i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, ali i apliciraje za sredstva iz IPA fondova.

Vjerujemo u jednakost u različitosti

Najavio je kako će vjerojatno već tijekom jeseni uslijediti potpisivanje novih međudržavnih sporazuma, koji će olakšati putovanje i komunikaciju među državljanima dvije zemlje.

Nada se i da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Mi smo zemlje koje vjeruju da im je multietničnost i multikonfesionalnost veliko bogatstvo i prednost. Vjerujemo u jednakost u različitosti kao temeljni osnov EU-a i smatramo to našom prednošću pri ulasku u EU. Vjerujem da to trebamo njegovati i dalje”, kazao je makedonski premijer.

Pozvao je pri tom i političare u Bosni i Hercegovini da, bez obzira na to iz koje etničke skupine dolaze, istinski brinu za sve građane svoje države.

Zvizdić je kazao kako je dolazak Zaeva na mjesto makedonskog premijera “izvanredna poruka” EU, ali i cijelom svijetu i da se u složenoj multietničkoj državi može definirati zajednički interes svih i doći do konenzusa nužnog za napredak.

Po njemu, Bosna i Hercegovina i Makedonija mogu jedna drugoj pružiti snažnu potporu, uz poruku da se može kvalitetno funkcionirati kroz jedinstvo različitosti i na taj način biti dio funkcionalnog prostora EU-a.

Početak nove i kvalitetnije saradnje

Podsjetio je kako su u vrijeme mandata Nikole Gruevskog na čelu makedonske vlade odnosi s Makedonijom stagnirali.

Sad vjeruje kako će se to promijeniti.

“Ovo možemo smatrati početkom nove, kvalitetnije i korisnije saradnje”, kazao je Zvizdić, najavivši jačanje razmjerno skromne gospodarske suradnje.

Premijer Zaev iz Sarajeva je u popodnevnim satima, u Zvizdićevoj pratnji, otputovao za Mostar, gdje je kod mjesta Rotimlja položio vijenac na spomen-obilježje makedonskom predsjedniku Borisu Trajkovskom, koji je na tom mjestu poginuo u zrakoplovnoj nesreći početkom 2004. godine.

Zvizdić i Zaev odali su počast tragično preminulom makedonskom predsjedniku Trajkovskom

“Ovdje je poginuo naš predsjednik Boris Trajkovski koji je zagovarao mir. On je bio veliki mirotvorac, borac za jednakost i međunarodnu suradnju, rad i međusobno pomaganje”, kazao je Zaev.

Zaev je boravio u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini otakako je imenovan za predsjednika makedonske Vlade, no u Sarajevu je neslužbeno već boravio 7. srpnja i tada je imao neformalni trilateralni susret sa Zvizdićem i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije