Zvizdić: Na djelu je najgrublje kršenje zakona

Denis Zvizdić
'Neprihvatljivo je da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji', poručio je Zvizdić (EPA)

Nakon što je konvoj autobusa u kojima su se nalazili migranti i izbjeglice, a koji se zaputio u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara, vraćen iz Konjica na područje Kantona Sarajevo, oglasio se i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, ocijenivši to “najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti”.

Zapovijed Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojom su autobusi zaustavljeni ispred Konjica te im nije dozvoljen prolazak prema Salakovcu, smatra “zakonski neutemeljenom i vannadležnom”.

Podsjetio je i kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo da se “migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u Bosni i Hercegovini treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način”.

“U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prošloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, važećim zakonima Bosne i Hercegovine i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da u roku od 48 sati organizuju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja”, navodi Zvizdić.

Stoga je, kako navodi, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pokrenulo aktivnosti u cilju realizacije navedenog zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i poduzelo sve potrebne mjere kako bi se osigurao transfer i smještaj migranata u Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac.

Posao u nadležnosti države

Prema njegovim riječima, riječ je o “isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine”.

“S obzirom da prema članu Ustava Bosne i Hercegovine postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine te da niti jedan nivo vlasti neće ometati istu, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj sa migrantima biti proveden do Izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac”, navodi Zvizdić.

Upozorava i da Kazneni zakon Bosne i Hercegovine propisuje kaznenu odgovornost za napad na ustavni poredak i kažnjavanje za ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom.

Pozvao je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine na hitnu reakciju i najavio da će državne institucije iskoristiti sve svoje ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete te da će odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva sigurnosti biti realizirana.

Apelirao je na MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona da “ne sprečavaju provođenje odluka institucija Bosne i Hercegovine i ne ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i osobe pod međunarodnopravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršioci morati snositi sankcije prema navedenim odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”.

Novalić iznenađen i zatečen

Reagirao je i premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić poručivši kako je “iznenađen i zatečen današnjim događajima na području opštine Konjic u trenutku kada je država Bosna i Hercegovina pronašla rješenje da ove napaćene ljude smjesti i zbrine na human i odgovoran način”.

“Vjerujem da upravo građani Bosne i Hercegovine najbolje prepoznaju nesreću ovih ljudi i zato, i kao čovjek i kao premijer, naprosto ne shvatam današnja zbivanja, kao ni razloge zbog kojih je do njih došlo. Želim da organima u Bosni i Hercegovini, a što su i organi kantona, poručim da pitanje ovih izbjeglica, među kojima ima starijih osoba, žena i djece, ne smijemo podvesti pod administrativne procedure jer je to pitanje solidarnosti, brige za drugoga i humanosti. Nadam se da ćemo svi zajedno naći najbolje rješenje da ovim ljudima, koji su sada u velikoj potrebi, pomognemo”, navodi se u Novalićevoj izjavi.

Oglasio se i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji smatra da “nije dobro poduzimati nikave samostalne aktivnosti u svezi situacije s migrantima u Bosni i Hercegovini te je nužno uključiti sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini u rješavanje ovog problema”.

“Treba nastupiti kao država sukladno ustavnim nadležnostima, a ne prizivati nekakve državne udare i treba poštovati odluke i nadležnosti nižih razina vlasti prije nego se poduzme bilo koja aktivnost. Migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacijskih tijela, koja uključuju sve razine vlasti, ako želimo da ostanemo hladne glave i da odgovorno rješavamo probleme s kojima se već duže vrijeme susreće cijela Europa”, navodi Bevanda.

Izvor: Al Jazeera i agencije