Plenković odgovorio Zvizdiću: Naša poruka je poruka objašnjenja i apela

Ne može se govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni, poručio je Zvizdić Plenkoviću (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je u petak u Briselu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kazavši da je nemiješanje u unutrašnje stvari koncept iz 19. stoljeća i da kao predsjednik hrvatske Vlade ima odgovornost prema Hrvatima izvan Hrvatske i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

“Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje stvari, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeća. Sada smo u 21. stoljeću gdje smo za sva krupna i bitna politička pitanja, a posebno ona za koje kao predsjednik Vlade imam posebnu odgovornost s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma, zainteresiran da se on provodi i 23 godina nakon potpisivanja onako kako je zamišljen”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka samita Europa-Azija u Briselu, prenosi Hina.

Plenković je kazao da Zvizdić, s kojim inače ima jako dobre odnose, dobro zna koliko je Hrvatska, posebno od kada je on premijer, pomogla u jačanju bilateralnih odnosa i u bržem putu prema EU-u, šta će i dalje činiti.

“Ja ću neovisno o tome staviti u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana predsjedništva. Dakle, ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se u konačnici dogodilo. To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, rekao je Plenković.

Plenković: Poruka pojašnjenja i apela 

“I jučer sam rekao da mnogi akteri ne razumiju te detalje niti ih shvaćaju i zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi bio takav da omogućava legitimnu zastupljenost svih, osobito u predsjedništvu BiH”, dodao je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić smatra da predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU-u, nastupa kao da je premijer Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske.

Zvizdić smatra kako to nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

“Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evropske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine”, smatra Zvizdić. 

Prema ranijem saopćenju iz Zvizdićevog kabineta, “premijer Hrvatske pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH”.

“Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu sa odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda. Štaviše, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 posto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti”, naglasio je Zvizdić.

‘Poštuj da bi bio poštovan’

Osim toga, dodaje, “s ovakvom ustavno-političkim sistemom BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa savremenim evropskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditovani predstavnici stranih država i evropskih i međunarodnih institucija”.

“Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH učestvovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana. Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani”, poručuje Zvidzić.

Prema njegovim riječima, “ne može se govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni”.

“Slične jednoznačne i pristrasne stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke sa tog sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH. Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: ‘Poštuj da bi bio poštovan'”, zaključuje Zvizdić.

Izvor: Agencije