Zvizdić predlaže 11. 7. za Dan žalosti u BiH

Zvizdić će svoj prijedlog iznijeti sutra na sjednici Vijeća ministara BiH (Arhiva)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, u okviru dopune dnevnog reda, predložit će da se subota, 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi kao Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine, saznaje agencija Anadolija.

Prošle godine, na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, nije bio obilježen kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine jer niko u starom sazivu Vijeća ministara BiH nije iznio takav prijedlog na sjednici Vijeća ministara.

U ranijim sazivima Vijeća ministara, dok su predsjedavajući bili Nikola Špirić i Adnan Terzić, Vijeće ministara BiH donosilo je odluke kojim je 11. juli –  Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašavan kao Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine.

Odluka u FBiH

Ove godine, na 20. godišnjicu genocida, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377.

Inače, traga se za više od 8.000 srebreničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u sklopu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372 koji nije konačan.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u tom dijelu BiH.

Izvor: Agencije