Zvizdić: Priče o terorizmu u Bosni i Hercegovini su političke i paušalne tvrdnje susjeda

'Od 143 napada, iza kojih stoji grupa ISIL, ni u jednom aktu nije učestvovao neko ko je na bilo koji način bio povezan s Bosnom i Hercegovinom', podsjeća Zvizdić (Anadolija)

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je nakon sastanka s državnim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i direktorima sigurnosnih agencija da “opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini nije nimalo veća u odnosu na druge zemlje u regiji i šire” te da se bh. sigurnosne agencije “vrlo uspješno bore protiv svih vidova ekstremizma i terorizma”.

Prema Zvizdićevim riječima, sastanak kojemu su nazočili direktori Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, Granične policije Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima, zapravo je “svojevrstan institucionalni odgovor” Bosne i Hercegovine na posljednje izjave iz regije vezane za sigurnosnu situaciju u toj državi.

“Ne želimo ulaziti u dnevnopolitičke rasprave niti želimo da reagujemo na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja u zemaljama regiona i zemljama EU-a i zbog toga želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su vezane za sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovo je odgovor koji je baziran na relevantnim činjenicama, koji je baziran na relevantnim podacima naših obavještajno-policijskih agencija i podacima koje naše agencije razmjenjuju s agencijama u susjedstvu, u EU-u i na međunarodnom nivou”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić: ‘BiH nije baza terorizma’

Podsjetio je da od 143 napada u Europi i svijetu, iza kojih stoji skupina ISIL, “ni u jednom aktu nije učestvovao neko ko je na bilo koji način bio povezan s Bosnom i Hercegovinom”.

“To je važan podatak koji demantira sve one koji govore o Bosni i Hercegovini kao mogućoj bazi samog terorizma. Druga stvar: u Bosni i Hercegovini se ne vijore zastave ISIL-a, to je paušalna izjava koja je očito izrečena u sklopu predizbornih ili političkih aktivnosti. Naše službe ne raspolažu podacima da u Bosni i Hercegovini imamo pet ili deset hiljada osoba koje predstavljaju terorističku prijetnju. Ne raspolažemo takvim podacima, demantujemo takve podatke. Ako neko ima te podatke, onda pozivamo, pogotovo naše susjede s kojima želimo imati dobru saradnju, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je kako sigurnosne službe iz susjedstva nikad nisu poslale takve podatke, zbog čega takve izjave smatra “paušalno izrečenim”, uz dodatak da imaju političku pozadinu.

“Niko na svijetu u ovom trenutku ne može kazati da je zaštićen u potpunosti od terorizma, to ne može kazati ni Bosna i Hercegovina, ali ni bilo koja druga zemlja u regionu ili svijetu. Nikakva veća opasnost ne postoji u Bosni i Hercegovini nego što postoji u Hrvatskoj, Srbiji ili bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Zbog toga očekujemo od naših susjeda, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, s kojima dijelimo duge granice i sa kojima želimo imati dobru susjedsku saradnju, da se u budućnosti izbjegavaju takve izjave koje uznemiravaju građane Bosne i Hercegovine, koje nam u svakom segmentu nanose štetu, od političke do ekonomske, jer je teško govoriti o privlačenju velikih investitora ako se govori o zemlji gdje postoje potencijalni teroristi”, poručio je Zvizdić i pozvao čelnike susjednih zemalja da svoje izjave zasnivaju na relevantnim činjenicama.

Mektić: ‘Problem sa radikalizmom, ali ne i terorizmom’

Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je da “Bosna i Hercegovina, kao i ostale države u Evropi, ima problema sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom”.

“Ono što je problem terorizma u Bosni i Hercegovini – govorićemo transparentno da svi građani Bosne i Hercegovine znaju šta je prijetnja ili šta može biti teroristička prijetnja u Bosni i Hercegovini. Koga god izvan Bosne i Hercegovine interesuje iskreno i u dobrim namjerama stanje o terorizmu u Bosni i Hercegovini mi ćemo reći potpunu istinu, jer smatramo da zataškavanje ijednog podatka i pokazatelja o stanju terorizma u Bosni i Hercegovini šteti zapravo više nama nego bilo kome drugom”, rekao je Mektić.

“Nije dobro da bilo ko u interesu bilo kakve predizborne kampanje ili nekom političkom interesu spinuje i prezentuje podatke koji se tiču Bosne i Hercegovine, jer sve što radimo u okviru ovog projekta može da naruši naše međudržavne odnose u smislu iskrenog partnerstva. Pitao sam kolege ministre da li imaju podatke koje su predstavnici tih država iznosili u javnost i mi imamo sasvim drugi odnos u razmjeni tih podataka, informacija. Naše bezbjednosne strukture, policijske i obavještajne, jako dobro sarađuju sa zemljama iz našeg okruženja i sa 90 zemalja u Evropi i izvan Evrope. Što se tiče rejtinga naših bezbjednosnih agencija, one su na visokom nivou jer zaista ustupamo pravovremeno i korisne podatke razmjenjujemo sa našim partnerima”, dodao je.

Priznaje da Bosna i Hercegovina “ima određene probleme s radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom, s obzirom na to što već dvije godine nije bilo ozbiljnog terorističkog incidenta”.

‘Zla namjera kvazianalitičara i kvazieksperata’

“Presijecamo određene aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom. Naše službe identifikuju pojedince i radnje, o nekima sam govorio, o nekim ne govorim, neke su još u toku, ali nismo imali ozbiljnog terorističkog incidenta i to je rezultat rada naših agencija. Ali, ne bježimo od problema, kao ni mnoge evropske i druge zemlje, da imamo problem radikalizma, pa i nasilnog ekstremizma i da ćemo se sada u najvišoj mjeri fokusirati na rad sa takvim kategorijama, grupama i radićemo na njihovoj deradikalizaciji”, rekao je Mektić.

Istakao je da Bosna i Hercegovina neće prihvatiti nebuloze i teorije “kvazianalitičara, kvazieksperata koji u jednoj zloj namjeri ili da bi zaradili koju marku, iznose takve podatke koji urušavaju integritet države i nanose ogromnu štetu i ekonomiju i finansijske štete našoj privredi, ekonomiji, turizmu i svemu što možemo koristiti kao potencijal za našu bolju budućnost”.

Kad je riječ o terorističkim prijetnjama, on je kazao da su one dolazile uglavnom izvan Bosne i Hercegovine na način da su neki ljudi namjeravali doći u Bosnu i Hercegovinu i širiti svoju ideologiju.

Kazao je da ne može govoriti o broju potencijalnih terorista u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je riječ o živoj tvari te da postoji različita razina prijetnji.

Izvor: Agencije