Zvizdić u Briselu: BiH napravila velike korake

Denis Zvizdić prije svog odlaska u Brisel poručio da bh. političari trebaju da ostanu fokusirani na prioritete (Fena)

Nakon sastanka s Komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministar BiH Denis Zvizdić kazao je za Al Jazeeru da je BiH napravila velike korake što se tiče članstva u NATO-u.

“Mi smo prilikom imenovanja zatekli samo šest uknjiženih vojnih lokacija. Sada imamo 24 uknjižene vojne lokacije, a 19 ih je u procesu knjiženja. Usvojena je odluka o knjiženju jedne vojne lokacije na teritoriji RS-a koja se dugo čekala. Definirane su smjernice za usvajanje pregleda odbrane koji će Vijeće ministara BiH pripremiti, a Predsjedništvo BiH usvojiti od sredine ili kraja novembra“, kazao Zvizdić.

On se osvrnuo i na političku situaciju unutar BiH, najavljeni referendum o Danu RS-a i koalicione probleme.

“Postoje negatvine implikacije raznih imaginarnih referenduma i sličnih aktivnosti. Naravno, takve aktivnosti ne mogu presudno utjecati na evropski put BiH, jer su probosanske i proevropske snage u toj zemlji mnogo jače od onih koje nas u ovom trenutku vraćaju prošlost“, rekao je Zvizdić.

Hahn dao punu podršku BiH

Hahn je na današnjem susretu s Zvizdićem u Briselu dao punu podršku toj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

Kako je rečeno Feni iz Zvizdićevog ureda, Hahn je predsjedavajućem Vijeća ministara uputio čestitke na realizaciji različitih ciljeva vezanih za evropski put BiH.

“Očekujemo da će na narednom sastanku Vijeća za opšte poslove koji će biti 20. septembra, BiH dobiti zeleno svjetlo, da će napori koje su radile bh. vlasti biti prepoznati, biti valorizirani i da će Evropska komisija dobiti zaključak na bazi kojeg će početi priprema upitnika za Bosnu i Hercegovinu, što će značiti novi iskorak i otvaranje nove faze odnosa između BiH i Evropske unije“, rekao je ranije Zvizdić.

Hahn je u pogledu najavljenog referenduma u bh. entitetu Republika Srpska o Danu RS-a, rekao kako sudske odluke treba poštivati, te da svi politički predstavnici u BiH moraju pokazati odgovornost prema zajedničkom evropskom putu zemlje.

“Koliko sam shvatio, to je jedan vrlo marljiv sud koji je donio više hiljada presuda, ali mi je također rečeno da više od 90 od tih odluka nije provedeno. To je nešto što se mora promijeniti i svi koji ozbiljno shvataju evropsku perspektivu sopstvene države moraju doprinijeti toj promjeni. To uključuje sve, pa i predstavnike entiteta u zemlji“, istakao je Hahn.

Zvizdić se sastao i sa šeficom evropske diplomatije Mogherini.

Mogherini je navela u saopćenju kako je BiH znatno napredovala proteklih mjeseci u kontekstu reformske agende, parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usvajanjem Mehanizma koordinacije.

Na tim koracima će se temeljiti predstojeći pregovori o nastavku puta BiH ka EU. “Treba nastaviti pozitivan zamah”, kazala je Mogherini.

Drugog dana boravka u Briselu, Zvizdić će se sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom.

Izvor: Al Jazeera i agencije