Zvjezdan Misimović odlučio okončati karijeru

U klupskoj karijeri je ukupno nastupio 432 puta upisavši 117 golova i 116 asistencija, a samo jednom je dobio crveni karton (AP)

Bivši nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović odlučio je u 35. godini okončati igračku karijeru, potvrdio je ovaj igrač za bosanskohercegovački portak Klix.

Misimović je imao ugovor sa kineskim Beijing Renheom kraja ove godine, no odlučio je raskinuti ugovor i „okačiti kopačke o klin“.

Rođen 5. juna 1982. godine u Minhenu. Nakon što je igrao za nekoliko lokalnih klubova, 1997. godine se priključio velikom Bayernu. Za prvi tim bavarskog giganta nastupio je četiri puta, dok je u drugom timu sakupio 103 nastupa.

Slijedeća adresa mu je bio Bochum u koji je došao sredinom 2004. godine kao slobodan igrač, a tri godine kasnije je prešao u Nurnberg.

Nakon jedne sezone, za četiri miliona eura ga je kupio Wolfsburg gdje je u prvoj takmičarskoj godini Misimović, sa saigračem iz BiH Edinom Džekom i Brazilcem Grafiteom, bio najzaslužniji za osvajanje titule prvaka Njemačke (2008/2009).

Debi za Zmajeve

Poslije dvije sezone u Wolfsburgu, Galatasaray ga je kupio za 8,5 miliona eura, ali se tamo nije snašao, pa je 1. marta 2011. prešao u moskovski Dinamo za 4,5 miliona eura.

Januara 2013. godine je otišao u kineski Guizhou Renhe i nakon dvije godine u Kini odlučio je završiti karijeru prvi put. Ipak, nakon šest mjeseci Misimović se pristao vratiti u ekipu koja je preselila u Peking, te je potpisao ugovor najprije do kraja 2015., a potom je nakon ispadanja ekipe u drugi rang takmičenja produžio ugovor do kraja 2017. godine.

U klupskoj karijeri je ukupno nastupio 432 puta upisavši 117 golova i 116 asistencija, a samo jednom je dobio crveni karton. Za reprezentaciju BiH debitovao je 18. februara 2004. godine u prijateljskom susretu protiv Makedonije, za deset godina nastupio je u dresu „Zmajeva“ 84 puta i dijeli drugo mjesto na listi strijelaca sa Vedadom Ibiševićem sa po 26 golova.

Izvor: Agencije