Zvornički Birač pred blokadom i zapljenom

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska izgubila je sudski spor s litvanskom kompanijom Ukio Bankas kojoj mora isplatiti više od 75 miliona eura po osnovu kredita koje su dali Fabrici glinice Birač, za koje je bila založena kompletna imovina njene kćerke-firme Alumine.

Zbog sudske odluke, prinudne naplate duga, prijeti blokada i zapljena imovine računa osnovnoj proizvodnoj firmi u Biraču. Time bi bez posla moglo da ostane nekoliko hiljada radnika.

Iako je upućena žalba, neizvjestan je pravni ishod, a do tada se rad ne obustavlja.

Fabrika glinice Birač iz Zvornika privatizirana je 2001. godine.

Novi vlasnik, litvanska Ukio grupa, za cijenu od pet miliona eura dobio je skoro 64 posto udjela, iako je procijenjena vrijednost bila više od 364 miliona eura.

Fabrika je tada dugovala 21 milion eura koje je Vlada RS-a reprogramirala. Iako su obavezna ulaganja bila 28 miliona, kasnijom odlukom smanjena su na 10 miliona eura.

Izvještaji protiv Litvanaca

U aprilu ove godine proglašen je stečaj firme, a današnji dug prema domaćim dobavljačima je 60 miliona eura – samo prema BH Gasu je više od 12 miliona eura duga.

Ukio Bankas danas potražuje 75 miliona od ukupnog duga povjeriocima koji iznosi 95 miliona eura.

Nakon provjere poslovanja, entitetska Vlada saopćila je da je iz kompanije na račune u inostranstvu prebačen 51 milion eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a podnijelo je dva izvještaja protiv šest državljana Litvanije entitetskom Specijalnom tužilaštvu. Istraga još traje.

Izvor: Al Jazeera