Vatikan: Pričekati s mjerama protiv spolnog zlostavljanja

Po podatcima organizacije Bishop Accountability, 6.721 svećenik optužen je u SAD-u za spolno zlostavljanje (EPA)

Sveta Stolica je naredila konferenciji američkih biskupa da se na svom plenarnom zasjedanju ne izjašnjava o mjerama za suzbijanje spolnog zlostavljanja u svojim redovima, zatraživši da pričeka konferenciju koja će se na tu temu održati u februaru.

U svom govoru na početku zasjedanja kardinal Daniel DiNardo, predsjednik konferencije, potvrdio je da je primio pismo Kongregacije za biskupe i rekao da na zasjedanju neće biti glasanja kao što je bilo planirano.

Kardinal Blase Cupich, biskup Chicaga, dodao je u priopćenju da je Sveta Stolica zatražila od konferencije da “odgodi” završno glasovanje u očekivanju zasjedanja biskupskih konferencija iz svijeta koje se u februaru ima održati u Rimu.

Kardinal DiNardo izrazio je pak “razočaranje” na konferenciji za štampu, prvog dana plenarnog zasjedanja koje se do srijede održava u Baltimoreu, na sjeveroistoku SAD-a.

Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovito prozivaju zbog upravljanja aferama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u oktobru niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasovanje.

Nova pravila ponašanja

Vrh Katoličke crkve u Americi predložio je napose nova pravila ponašanja, novi mehanizam prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i osnivanje istražne komisije kojoj će na čelu biti necrkvene osobe.

“Nismo zadovoljni ovime”, rekao je kardinal DiNardo u vezi sa zahtjevom Svete Stolice. “Naporno radimo kako bismo počeli djelovati. I to ćemo učiniti. Samo nije pravi trenutak za to”.

Početkom oktobra biskupska konferencija je najavila osnivanje pozivnog centra za žrtve svećeničkog zlostavljanja.

Po podatcima organizacije Bishop Accountability, 6.721 svećenik optužen je u SAD-u za spolno zlostavljanje u razdoblju od 1950. do 2016.

Ista organizacija ocjenjuje da su 18.565 djece bili njihove žrtve.

Izvor: Agencije