Veseli: Uzimamo Preševo ako ga Srbija nudi

Kosovski političari protive se podjeli Kosova (EPA)

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli poručio je da će Priština rado “uzeti Preševo ukoliko ga Srbija voljno nudi”.

“Ukoliko Srbija voljno želi da preda Preševo, Medveđu i Bujanovac uzećemo ih s najvećim zadovoljstvom. Međutim, ne kroz razmjenu teritorija”, rekao je Veseli, prenosi Tanjug pisanje Klana Kosova.

On je izrazio nadu u postizanje sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Spremni smo, ali je naša pozicija jasna, jedinstveno Kosovo, nepodijeljeno, unutar svoje teritorije, bez Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima, baš kao što je to propisao ustavni sud”, rekao je Veseli, a navedeno je u Unmikovom dnevnom pregledu prištinske štampe.

Nema kompromisa po pitanju teritorija

Istakao je da je Kosovo spremno da okonča svaki konflikt sa državom Srbijom i pronađe održiv mir.

“Međutim, Kosovo je još spremnije da postane članica Ujedinjenih nacija kao nezavisna i suverena država”, poručio je Veseli.

U međuvremenu, kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da će njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova tražiti opoziv kosovskog predsjednika Hashima Thacija ukoliko on postigne dogovor o izmjeni kosovskih granica.

“Ako Thaci donese sporazum koji se tiče granica ili teritorije, onda će AAK zatražiti njegov opoziv pred parlamentom”, rekao je Haradinaj, prenosi RTK.

On je dodao da po pitanju kosovske teritorije ne može biti kompromisa.

Izvor: Agencije