Turska jača veze sa Saudijskom Arabijom, Katarom i UAE-om

Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiti tri zaljevske zemlje od 17. do 19. jula.

U posljednje vrijeme ojačana je saradnja Ankare i Vijeća za saradnju u Zaljevu (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je skoru posjetu zaljevskim zemljama i kazao da njegova zemlja želi dodatno ojačati svoje veze sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Imamo nadu u ovu posjetu. Unaprijed sam poslao svoje prijatelje. Oni su posjetili Saudijsku Arabiju, Katar i UAE. Željeli bismo dodatno ojačati sve vrste odnosa između nas putovanjem u Saudijsku Arabiju, Katar i UAE”, rekao je on novinarima, vraćajući se sa dvodnevnog samita NATO-a u Litvaniji.

Očekuje se da će Erdogan posjetiti Saudijsku Arabiju, Katar i UAE od 17. do 19. jula, prenosi Anadolija.

Prije Erdogana, turski potpredsjednik Cevdet Yilmaz i ministar trezora i finansija Mehmet Simsek posjetili su Katar, kako bi razgovarali o ekonomskoj saradnji.

“Tokom preliminarnih posjeta, naši prijatelji su dali određene informacije. Tokom naše posjete imat ćemo priliku lično se uvjeriti u podršku koju će pružiti Turskoj”, kazao je Erdogan.

Turske kompanije prodrle na tržišta Zaljeva

Ističući kako su te zaljevske zemlje na ranijim sastancima izrazile spremnost za značajna ulaganja u Tursku, Erdogan je rekao da će predstojeća posjeta biti prilika da se naprave iskoraci i na tom planu.

Pobjeda Erdogana na turskim predsjedničkim izborima 28. maja ojačala je saradnju Ankare i Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC).

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani bio je prvi šef strane države koji je čestitao Erdoganu, koji je preuzeo dužnost za treći predsjednički mandat.

Drugi zaljevski čelnici brzo su slijedili taj primjer, izražavajući želju za jačanjem veza s Turskom.

Za arapske zemlje Zaljeva dublje veze s Turskom važne su za njihove planove ekonomske diversifikacije.

Turske kompanije, posebno u građevinskom sektoru, prodrle su na tržišta Zaljeva i pridonijele rastu megaprojekata, od aerodroma, autocesta, stadiona do visokih zgrada.

Izvor: Agencije