Majka maloljetnog ubice iz škole u Michiganu proglašena krivom za ubistvo iz nehata

Godine 2021. Ethan Crumbley izašao je iz toaleta, izvukao pištolj iz ruksaka u školi i ubio četiri učenika.

Jennifer Crumbley je ispraćena u ponedjeljak, 5. februara 2024. godine, u Pontiac, u Michiganu (Carlos Osorio/Pool/AP)

Porota u Michiganu osudila je majku maloljetnog ubice u školi za ubistvo iz nehata u prvom suđenju te vrste kako bi se utvrdilo da li ima ikakve povezanosti sa smrću četvero učenika 2021. godine.

Crumbley, 45-godišnjakinja, suočava se s četiri tačke optužnice za ubistvo iz nehata, po jednu za svaku žrtvu. Njenom 47-godišnjem suprugu Jamesu, idućeg bi se mjeseca također trebalo suditi.

Tužioci okruga Oakland su tokom suđenja tvrdili da, iako majka maloljetnog ubice nije povukla okidač, ona je sakrila pištolj i municiju, i stoga bi trebala biti krivično odgovorna za smrt učenika. Između ostalog, rekli su da su ona i njen suprug znali da je Ethan mentalno u “silaznoj spirali” i da predstavlja opasnost za druge, ali su mu dopustili pristup kobnom pištolju. Dodali su da je Crumbley prema zakonu Michigana imala dužnost spriječiti svog sina, koji je tada imao 15 godina, da naudi drugima. Međutim, Shannon Smith, njena advokatica, tvrdila je da ona nije bila odgovorna za kupnju ili skladištenje pištolja kojim se njen sin služio i da nije bilo znakova upozorenja da bi on povrijedio svoje vršnjake ili da je mogla predvidjeti zločin.

Ethan Crumbley na suđenju u Pontiac-u, Sjedinjenim Američkim Državama, 22. februara 2022. godine (David Guralnick/Reuters)

Crumbley je svjedočila u vlastitu odbranu tokom suđenja i rekla da je njen suprug bio odgovoran za sigurno skladištenje vatrenog oružja kod kuće te da je njen sin u tom periodu bio zabrinut za upis na fakultet.

Tokom Smithove završne riječi, zatražila je od porote, sastavljene od šest muškaraca i šest žena, uključujući i neke vlasnike oružja, da njenu klijenticu proglasi nevinom jer su zločini njenog sina bili “nepredvidivi”.

“Može li stvarno svaki roditelj biti odgovoran za sve što čine njegova djeca?” upitala je Smith.

Pucnjava u školi

Tinejdžer koji je iz očevog poluautomatskog pištolja ubio četvero učenika i ranio još sedam ljudi, među njima i nastavnika u školi, branio se šutnjom. U ruksaku su mu pronašli detaljan plan napada.

Tog jutra kada se dogodila pucnjava u školi, članovi osoblja su bili zabrinuti pronađenim Ethanovim crtežom pištolja, metka i ranjenog čovjeka pored riječi “Krv posvuda”, “Moj život je beskoristan” i “Misli nikad ne prestaju – pomozi mi” na svom zadatku iz matematike, a koji je na neki način ukazivao šta bi moglo uslijediti, a i bolje upoznati odnose u porodici koja se trenutno suočava s teškom optužnicom.

Prema tužiocima, Ethanovim roditeljima je rečeno da mu je potrebno savjetovanje i da ga moraju odvesti kući, ali se par opirao da ga odvede i nisu pretražili njegovu torbu niti su ga pitali za pištolj. Međutim, Jennifer je osporila tu izjavu, rekavši porotnicima da su se zajednički složili da Ethan taj dan može ostati u školi te da ne misle da predstavlja opasnost za druge učenike.

Nekoliko sati kasnije, Ethan je izašao iz toaleta, izvukao pištolj iz ruksaka i počeo pucati. Pištolj koji je korišten bio je Sig Sauer 9 mm koji je njegov otac, James, kupio samo četiri dana ranije. Jennifer je tog vikenda svog sina povela i u streljanu.

Ethan, koji sada ima 17 godina, priznao je krivicu za ubistvo i “terorizam” i služi doživotnu kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije