Francuski suci žele Arafatovu ekshumaciju

Suha Arafat podnijela je optužbu za ubistvo protiv nepoznate osobe u Francuskoj 31. jula, slijedom tvrdnji o trovanju radioaktivnom materijom (AFP)

Francuski suci istražuju sumnje da je Yasser Arafat otrovan.

Oni se pripremaju da putuju na Zapadnu obalu i ekshumiraju tijelo palestinskog lidera, kazala je njegova udovica u saopćenju.

Ako putovanje dobije zeleno svjetlo, onda će “francuska naučna policija” uskoro uzeti uzeti uzorke iz tijela radi daljnje istrage, rekla je u saopćenju Suha Arafat, koje je objavio njezin advokat u srijedu.

Istražni suci će trebati odobrenje obje strane, Izraela i Palestinske samouprave, ali je Mahmoud Abbas, predsjednik potonje, već ranije izrazio spremnost njegove Vlade da se Arafatovo tijelo ekshumira iz mauzoleja u Ramallahu.

Optužbe da je laureat Nobelove nagrade za mir otrovan su uskrsnule nakon što je Al Jazeera emitirala vijest  o istrazi u kojoj su švicarski stručnjaci kazali da su pronašli visok nivo radioaktivnog polonija na Arafatovim ličnim stvarima.

Visoko toksična supstanca

Polonij je visokotoksična supstanca koja se veoma rijetko nađe izvan vojnih i naučnih krugova.

Korišten je u ubistvu bivšeg ruskog špijuna Alexandera Litvinjenka, kritičara Kremlja.

Litvinjenko je umro 2006. godine, ubrzo nakon što je popio polonij skriven u šolji čaja.

Suha Arafat pozvala je Arapsku ligu (AL) i Palestinsku samoupravu da suspendiraju vlastite inicijative o smrti njenog supruga u vojnoj bolnici blizu Pariza 2004. godine i tako očiste put francuskim istražiteljima.

Prošlog mjeseca su francuski istražitelji otvorili istragu o navodima o ubistvu Arafata u 75. godini, prateći tvrdnje da je možda umro od polonija i pokrećući pravnu akciju Arafatove porodiceu Francuskoj.

Suha Arafat je rekla da je zadovoljna što su trojica istražitelja kazala njenom advokatu da čine sve neophodne korake kako bi dobili pristup okupiranoj Zapadnoj Obali, te da će ona lično učiniti sve što može kako bi oni dobili pristup Palestinskim teritorijama.

Datum putovanja nije objavljen.

U julu je AL dala svoj blagoslov prijedlogu predsjednika Abbasa da oformi međunarodnu istražnu komisiju o Arafatovoj misterioznoj smrti.

The Lausanne University Hospital Centre, švicarska radiološka laboratorija, objavila je prošlog mjeseca da je dobila zeleno svjetlo Arafatove udovice da testira njegove posmrtne ostatke na polonij.

Autopsija nije rađena

Francuski doktori nisu nikada ponudili objašnjenje o Arafatovoj smrti, a mnogo Palestinaca vjeruje da ga je otrovao Izrael, koji negira ovakve optužbe.

Suha Arafat podnijela je optužbu za ubistvo protiv nepoznate osobe, u Francuskoj 31. jula, slijedom tvrdnji o trovanju radioaktivnom materijom.

Arafat je poslan u vojnu bolnicu Percy u Clamartu izvan Pariza 2004. godine, nakon što je počeo patiti od mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, akutnog proljeva i neprirodno niske količine trombocita u krvi.

Doktori u bolnici su izvršili veliki broj testiranja, ali nisu bili u stanju utvrditi od čega boluje.

Nekoliko dana nakon dolaska u Francusku Arafat je pao u komu i umro je u novembru 2004. godine.

Autopsija nije urađena.

Francuski website Slate.fr prošle sedmice je objavio kopiju medicinskog izvještaja o Arafatovoj smrti i objavio da njegovi simptomi nisu odgovarali trovanju od polonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije